top of page

Hoe past u écht verbetering toe binnen uw organisatie?

U ziet het nog regelmatig in bedrijven; mooie grote witte bladen volgeplakt met allerlei gekleurde Post-its, vaak vergezeld met dure en ingewikkelde termen als Lean, Kata, Sixsigma of Kaizen, die op de één of andere manier allemaal verbetering teweeg brengen. Liefst verbetering van het continue soort. Ook organisaties die ik help, kloppen vaak initieel bij mij aan met de vraag of ik ze op deze wijze kan helpen met continue verbetering.

Vaak is mijn antwoord dan simpelweg nee.

Niet eens omdat ik niet geloof in verbeteringstheorieën, integendeel zelfs. Ik denk dat die theorieën meer dan eens bewezen zijn. Echter worden deze theorieën en termen in mijn ogen vaak misbruikt, en genoemd in de verkeerde context. In plaats van constructieve bijeenkomsten waarin knopen worden doorgehakt, verzanden deze 'verbeter' meetings vaak in ellenlange gedrochten waarin er steeds maar weer gestruikeld wordt over hetzelfde obstakel.

Eén van de terugkerende punten in de verbeterprogramma’s is het elimineren van verspilling. Verspilling wordt dan omschreven als activiteiten die kosten toevoegen, maar geen waarde. En dat is nu net exact wat er vaak gebeurt in verbeter overleggen. Kleine, onbelangrijke zaken worden aangepakt, iedereen moet mee doen, en er wordt weinig vooruitgang geboekt. Veel kosten en geen toegevoegde waarde.

Verbetering begint volgens mij bij logisch nadenken. Het gewone, gezonde verstand - boerenverstand volgens de Van Dale - gebruiken. Hiermee zou iedereen in een organisatie in staat moeten zijn om het laaghangend fruit als eerste te plukken (om toch maar even in agrarische termen te blijven). Desnoods met wat hulp van buitenaf.

Als dan eenmaal de hoofdlijnen staan, en u wilt toch weer een kleine verbeterslag maken van zeg 6 of 7 procent, en u weet niet hoe? Dan is dat het perfecte moment om de boeken met de verbeter theorieën open te slaan, en op detail niveau te gaan bekijken wat de volgende verbeter stap kan zijn.

Indien u behoefte heeft aan iemand die op een logische manier met u kan meedenken over uw (productie)processen - waarna al snel de eerste praktische stappen kunnen worden gezet - mag u mij altijd contacteren.

Lees ook mijn blog over communicatie in de maakindustrie.

verbetermanagement

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page