top of page

Zó groot ongeveer

Bijna dagelijks pik ik wel delen op van geschreven communicatie of telefoongesprekken waarin afmetingen van bijvoorbeeld machines of onderdelen worden gecommuniceerd. Maar wáárom wordt dan toch nog zo vaak de conclusie getrokken; 'het past écht niet?!'

En nee, het is echt niet alleen de grootste schrik van de thuisklusser die zijn of haar keuken al compleet klaar heeft, om er bij de levering van de oven achter te komen dat deze groter is dan de ruimte waar die in moet, of een kookplaat op krachtstroom probeert aan te sluiten terwijl er een gasleiding is voorbereid. Ook in de industrie worden dit soort fouten gemaakt, allemaal vinden we dat het te vaak voorkomt, en dat dit écht niet had mogen gebeuren.

Maar waarom gebeuren die dingen dan toch?

Schijnbaar is er in dat telefoongesprek of in die schriftelijke communicatie dan toch ergens iets mis gelopen. Ondanks dat er misschien een uitgewerkte technische tekening is meegestuurd past een onderdeel toch niet in een installatie, of een complete installatie niet in een ruimte. Misschien heeft de klant een maat niet helder doorgegeven, of ontbrak er net een afmeting op een tekening waardoor de werkvoorbereider op kantoor, of de monteur in de werkplaats een verkeerde interpretatie maakt van waar het product voor ontworpen is.

Interpretatie is sowieso iets dat vermeden dient te worden, eenvoudig vermeden kán worden door iets meer te communiceren. Even terugkoppelen waarom een bepaalde maat wel, of juist niet op tekening staat. Even overleggen met de klant of hij of zij de maatvoering nog eens wil controleren, zeker als het een nieuw product of een nieuwe installatie betreft. Zéker in een tijd dat voorkomen steeds belangrijker wordt dan genezen.

Omdat wij in onze organisatie in meer dan de helft van de gevallen bezig zijn met 'nieuwe dingen' werken wij volgens een heel gesystematiseerde werkwijze, compleet met checklists, waarbij steeds het werk van een ander wordt gecontroleerd. Uiteraard niet om een ander te 'betrappen' op fouten, we zijn immers allemaal collega's die werken naar hetzelfde doel; fouten voorkomen, om ervoor te zorgen dat zaken steeds soepeler verlopen, dat iedereen scherp blijft, en dat uiteindelijk de klant 100% tevreden kan zijn.

De meest gemaakte fouten in de industrie zijn toe te schrijven aan onduidelijke, of te weinig communicatie. Laten we samen bedenken en overleggen hoe we dat kunnen verbeteren, om deze fouten in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page